Vorbeşti singur destul de des? Cauza acestui lucru te va surprinde

Cunoaştem cu toţii acele persoane care vorbesc singure pe stradă, acasă sau chiar şi atunci când muncesc. Gânditul cu voce tare te ajută să materializezi lucrurile pe care le ai în minte şi în suflet.

De asemenea, există mari şanse ca cei din jur să te considere nebun. Nebunii vorbesc singuri, nu? Cu alte cuvinte, conversează cu vocile din minţile lor, iar dacă prietenii sau familia te surprind vorbind singur destul de des, există mari şanse să fii considerat o persoană cu probleme.

De fapt, studiile arată faptul că ai putea fi un mic geniu, iar potrivit unei ipoteze lansate de psihologilor Daniel Swigley şi Gary Lupyan, vorbitul de unul singur ar putea fi de fapt un lucru benefic.

Iar dacă stai să te gândeşti la acest aspect, s-ar putea să fie chiar real. Persoanele inteligente de pe Pământ chiar vorbesc cu ele însele. Spre exemplu, haide să ne uităm la cele mai mari genii ale lumii din poezie, istorie sau fizică. Albert Einstein se pare că „obişnuia să repete propoziţiile în şoaptă.”

Vorbitul de unul singur îţi stimulează creierul să funcţioneze mai eficient

Într-un experiment, Swigley şi Lupya au dat un nume de obiect la 20 de persoane (cum ar fi o felie de pâine sau un măr), pe care aceştia erau nevoiţi să le găsească la supermarket. În prima etapă, participanţii au fost reduşi la tăcere. În cea de-a doua, au repetat numele obiectului cu voce tare ca şi când l-ar fi căutat în magazin.

Subiecţii testului au găsit obiectul cu mai multă uşurinţă atunci când vorbeau cu voce tare atunci când căutau. În timp ce vorbeşti, nu faci decât să stimulezi memoria, iar în cele din urmă să îţi aminteşti cu uşurinţă ceea ce trebuie să faci. Mai mult decât atât, vorbitul de unul singur te ajută doar atunci când ştii ceea ce doreşti. În această situaţie, spunând cu voce tare numele obiectelor te ajută să te familiarizezi cu modul în care arată.

Potrivit lui Lupyan, vorbitul de unul singur nu este întotdeauna de ajutor, dacă nu ştii de fapt cum arată obiectul, spunându-i numele nu faci decât să te încurci mai tare. Dacă, pe de altă parte, ştii că bananele sunt galbene şi au o anumită formă, când spui banană, de fapt îţi activezi simţul vizual care te ajută să găseşti ce cauţi.

Când vorbeşti singur îţi organizezi gândurile

Specialiştii susţin faptul că atunci când vorbeşti singur poţi fi propriul tău psiholog şi îţi poţi calma mai uşor nervii. Potrivit psihologului Linda Sapadin, atunci când vorbeşti singur îţi este mai uşor să validezi deciziile importante şi dificile. „Te ajută să îţi clarifici gândurile şi să contemplezi asupra lucrurilor şi deciziilor cu adevărat importante.”

Dacă vorbeşti singur eşti mai aproape de realizarea unui scop

Fă-ţi o listă cu ţelurile pe care le ai şi stabileşte care este cel mai important pentru tine în acest moment. Vorbind de unul singur despre ceea ce îţi propui vei reuşi să treci mai uşor prin procesul de realizare, iar fiecare pas va părea mai uşor şi mai concis.

Aşa cum precizează Sapadin, „Spunându-ţi ţelurile cu voce tare, reuşeşti să îţi concentrezi atenţia, să întăreşti mesajul, să îţi controlezi emoţiile şi să îndepărtezi lucrurile care te-ar putea distrage de la ce ai de făcut.” De fapt, această activitate pune lucrurile în perspectivă şi te ajută să rămâi cu picioarele pe pământ.

La fel ca Albert Einstein, cei „care sunt înzestraţi în viaţă au abilitatea de a exploata talente”, iar persoanele care vorbesc singure depind doar de ele însele pentru a găsi soluţiile la problemele pe care le au.

Loading...